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INTERPRETATION IC 135-2012-8 OF 
ANSI/ASHRAE STANDARD 135-2012 BACnet® - 

A Data Communication Protocol for Building 
Automation and Control Networks 

 
Approval Date: November 6, 2013 

 
Request from:  Horst Hannappel (Horst.Hannappel@mbs-software.de), MBS GmbH, 
Roemerstrasse 15, Krefeld D-47809.  
 
Reference:  This request for interpretation refers to the requirements presented in ANSI/ASHRAE 135-
2012, Clauses 12.18.10 and 13.4.5, relating to the correct value of reliability when OutOfService. 
 
Background:   
 
Clause 12.18.10 states: 
------------------------------  
12.18.10 Out_Of_Service 
 
The Out_Of_Service property, of type BOOLEAN, is an indication whether (TRUE) or not (FALSE) the 
inputs the object represents are not in service. This means that the Present_Value property is decoupled 
from the input and will not track changes to the input when the value of Out_Of_Service is TRUE. In 
addition, the Reliability property and the corresponding state of the FAULT flag of the Status_Flags 
property shall be decoupled from the input when Out_Of_Service is TRUE. While the Out_Of_Service 
property is TRUE, the Present_Value and Reliability properties may be changed to any value as a means 
of simulating specific fixed conditions or for testing purposes. Other functions that depend on the state of 
the Present_Value or Reliability properties shall respond to changes made to these properties while 
Out_Of_Service is TRUE, as if those changes had occurred in the input. 
------------------------------- 
 
If OutOfService for a MultiStateInput object is TRUE PresentValue and Reliability are supposed to be 
writable. Other depending functions are supposed to respond to changes of these properties. The problem 
is, that when PresentValue thus becomes equal or not equal to one of the FaultValues Reliability is 
supposed to change value accordingly. This behaviour may be the point of setting OutOfService. On the 
other hand Reliability is now supposed to be decoupled “from the input” and writeable. If it is written to 
some value it might seem surprising if it does not stay at the written value. It seems impossible to follow 
both rules! 
 
The same kind of problem applies to MultiStateValue, CharacterString Value and may be other objects. 
 
Interpretation: Clause 12.18.10 does not rule on the value for Reliability when OutOfService is TRUE. 
It is a local matter how a device handles the competing requirements for Reliability when OutOfService. 
 
Question:  Is this interpretation correct? 
 
Answer:  Yes 
 
Comments:  The committee will be preparing an addendum to clarify how devices shall behave 
in this situation. 


